Gdzie kupić świeże ryby, gdzie kupić stynkę
Być na Mazurach to jak być nad Bałtykiem: należy odpocząć, ale także rozkoszować się jedzeniem i zjeść pyszne wędzone lub smażone ryby.
Mamy kilka możliwości – albo sobie je sami złowimy, albo zakupimy u rybaków. Tutaj chcemy zaproponować Państwu tę drugą możliwość czyli zakup świeżej ryby. Mamy sklep “prosto z łodzi” niedaleko od Kut bo już w Ogonkach – czyli zaledwie 9 km w stronę Węgorzewa jadąc przez Pozezdrze.
W Ogonkach kupimy najlepsze jeziorne ryby jak szczupak, okoń, leszcz, płoć, sandacz, lin, węgorz i inne (najlepiej rano bo jest świeżo złowiona) od godz. 7.00 do 13.00 .
Pełny adres:
Zakład Rybacki Węgorzewo:
Ogonki, ul. Giżycka 14, 11-600 Węgorzewo
Jeżeli w Ogonkach nie ma już świeżej ryby lub jest po godzinie 13-tej to mamy drugi punkt, nieco dalej bo w Węgorzewie. Sklep rybny w Węgorzewie przy ul.Zamkowej 10B (pasaż przy parkingu dokładnie na przeciwko budynku Poczty Polskiej przy zamku krzyżackim. Ryba świeża i wędzona. Ryba świeża z mazurskich jezior ale można kupić również ryby morskie jak dorsza czy łososia. Polecamy!
……………………………………………………………………………………………………………………………….
SKLEP RYBNY
Giżycko, Plac Targowy – kiosk tel: +48-87-429-34-02
W sklepie przez telefon możemy zamówić dowolną rybę, która jest akurat w sprzedaży. Duży wybór ryb jeziornych oraz morskich.
Polecamy – zawsze kupimy świeżą rybę – mąż sprzedawczyni jest rybakiem i codziennie są odłowy.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
SKLEP RYBNY
Handel Gastronomia Zdzisława Czepaniewska
11-600 Węgorzewo, ul.Zamkowa 10B tel: +48-87-427-40-84
Pod tym samym adresem w Barze Mazurskim możemy spróbować smak ryb ze sklepu – jest to punkt gastronomiczny sklepu rybnego.
Telefon do sklepu: +48-87-427-06-19
W zimie mamy możliwość spróbowania lokalnego przysmaku, o którym niewielu słyszało a krążą legendy – chodzi mianowicie o stynkę. Stynka to mała rybka o zapachu świeżych ogórków (więcej w wyborcza.pl…>>>). Miałem możliwość wypróbowania w lutym 2014 roku i mogę powiedzieć, że jest to finezja smaku. Stynkę można spróbować u naszej gospodyni – pani Teresy ( patrz tutaj…>>>)
Stynkę smażymy na głębokim oleju i jemy jak frytki, pycha!!!
Stynkę możemy również przyrządzić na wiele sposobów – w internecie jest wiele przepisów m.in. Karola Okrasy:
https://vod.tvp.pl/video/okrasa-lamie-przepisy,na-polow-stynki,18695491
http://mojemazury.pl/142212,Stynki-w-Mikolajkach-czyli-mazurska-rybka-z-Okrasa.html
ZAKUP ZEZWOLEŃ NA WĘDKOWANIE NA JEZIORZE CZARNA KUTA
Również m.in. w Ogonkach kupimy zezwolenia na połów ryb:
Cennik zezwoleń :
Przydatne informacje dotyczące jeziora Czarna Kuta w Kutach:
Jezioro Czarna Kuta jest zarządzane przez PZW Suwałki z siedzibą:
16-400 Suwałki, ul. M.Konopnickiej 10,
tel./fax: 87 566 40 05, tel: 87 566 36 36,
email:
lub
strona internetowa:
Jezioro Czarna Kuta jest bezpośrednio zarządzane przez swój Oddział
Zakład Rybacki Węgorzewo
Adres:
Ogonki, ul. Giżycka 14, 11-600 Węgorzewo
tel. 87 427 31 10, email: pzwwegorzewo@neostrada.pl
Niestety, działalności Zarządcy jeziora można zarzucić zdecydowanie zbyt częste odłowy (zdarzają się nawet odłowy 4 razy w roku począwszy od 1 października do końca roku) – zbyt intensywny odłów kilkusetmetrowymi sieciami rybackimi na tak płytkim jeziorze powoduje zanik dużej ryby oraz zmiany w gatunkach dominujących (prawie całkowity zanik karasia od 2013 roku, szczątkowa obecność sandacza, szczątkowa obecność lina, mnogość małych leszczy, płotek, okoni).
Wg mieszkańców wsi Kuty i wsi okolicznych oraz przyjeżdżających turystów wykupujących drogie Zezwolenia na połów ryb – należy się zastanowić czy obecne prawo dające Zarządcy jeziora tak duże uprawnienia w częstości odłowów nie graniczy z … gospodarką rabunkową.
Więcej o Czarnej Kucie można przeczytać na portalu Moje Mazury:
Jezioro Czarna Kuta – widok z satelity oraz mapa batymetryczna:
Mapa batymetryczna z naniesionymi głębokościami w różnych częściach jeziora Czarna Kuta (za www.pzw.suwalki.com.pl):
Jezioro Czarna Kuta